Thursday, January 7, 2016

Waimean kanjoni

Koska aikomuksenani oli tutustua Kauain etellä- ja länsiosaan, varasin loppuajaksi airbnb-asunnon Koloan vanhan kaupungin läheltä. Erityisesti Waimean kanjonin patikkapolut houkuttelivat, mutta myös Poipuan aurinkorannat - sillä on maine saaren aurinkoisimpana paikkana.

Alun perin minulla oli varaus Kokeen kämpille, mikä olisi ollut hyvä patikointeja varten, mutta muuten ei niin hyvä, koska Waimeassa ei ole oikeastaan muita palveluita kuin Kokeen leirintäalueen kauppa ja ravintola, ja nekin auki vain rajallisesti. Airbnb-kämppä on mukavasti kävelymatkan etäisyydellä Koloan vanhasta kaupungista. “Kaupunki” tosin on aika suurellinen nimi parin korttelin pituiselle kaistalle kauppoja ja ravintoloita.

Waimeaan kestää tunnin ajaa, joten pitää lähteä aikaisin.  Perillä näkymät ovat huikeat - kanjonia sanotaan Tyynen meren Grand Canyoniksi, eikä turhaan. Polkujakin on paljon ja monentasoisia, osa kulkee pitkin harjannetta ja saattaa olla liikaa korkeuskammoiselle, osa menee mielenkiintoisille alueille, kuten Alakain suolle, jossa voi nähdä paljon alkuperäistä linnustoa ja eläimistöä. Alakain suo tunnetaan myös siitä, että kun yritettiin rakentaa Kauain ympäri menevää tietä, työkoneet uppposivat sinne, ja sen jälkeen aikesta luovuttiin. Se onkin erinomainen asia, vaikeakulkuisuus on säilyttänyt Kauain koskemattomuuden. On vähän pelottavaa, että viime aikoina “kehitys” on johtanut siihen, että saarelle rakennetaan lisää resortteja. Kävelijöitä varten Alakaissa on kunnon pitkospuut, tai oikeastan vielä jämerämpi kulkutie.
Selfietikku estäisi kyynärpäästä kasvavat kääpiöt
Tässä sentään silmät on auki, mutta kääpiö törröttää edelleen kyynärpäästä

Ensimmäisenä päivänä en ehtinyt tehdä pidempiä reittejä, kävin vain ihailemassa helposti autolla saavutettavia näköalapaikkoja. Toisena päivänä kuljin awa-awa-puhin reitin, yhteensä 6,5 mailia. Se tuntui aluksi tylsältä, koska matka meni lähinnä sademetsässä, mutta reitin lopussa avautuu hienot näkymät Na Pilin rannalle, ja jos uskaltaa, voi ryömiä pienelle nypylle, jonka molemmilla puolilla on satojen metrien pudotus. Jätin sen väliin. Päivä oli aurinkoinen, eikä reitillä satanut ollenkaan. Helpoin polku tähänastisista, mutta taidan kerätä kuitenkin päivän verran voimia ennen kuin yritän Alakaita, Se on koko päivän reitti, ja muutenkin haluan välillä snorkkeloida ja olla rannalla, ennen kuin palaan hyytävään Suomeen.


No comments:

Post a Comment