Saturday, December 19, 2015

Katedraali ja Mala Pier: ei mitään ja vaikka mitä

Taas oli lähtö ennen aamunkoittoa, nyt sukellusretkelle. Olin varannut sukellukset Extended horizons-nimisen firman kanssa. Piti mennä veneelle Malan laiturilla, ja olin siellä jo kuudelta, kun piti olla 20 yli. Satama-alue kello kuudelta aamulla oli vähän ankea, varsinkin, kun venettä tai muita asiakkaita ei näkynyt missään. Onneksi vene tuli kohta trailerilla ja huokaisin helpotuksesta: olin oikeassa paikassa.

Kapteenina toimi tämä iloinen tonttu, ja Jessica ja Noa ohjasivat sukelluksia.


Meitä asiakkaita oli vain kahdeksan. Ei siis tulisi ruuhkaa veden alla. Tarkoitus oli sukeltaa Lanain saaren edustalla, joka on melkoisen kuiva erämaasaari vehreään Mauiin verrattuna. Sen punaisten rantakallioiden alta pääsee kuitenkin pariin tunnettuun sukelluskohteeseen: pieneen ja isoon katedraaliin. Ne ovat tavallaan luolia, mutta niissä on aukkoja, joista valo lankeaa kuin kirkon alttarille.  Kaunis paikka, ja aivan sukelluksen lopussa näimme jättiläismureenan. Muuten sukellus oli vähän tylsä, ja korkea aallokko teki veneeseen palaamisesta epämiellyttävää, vaikka osaankin sen jo.

Merenkäynnin takia päätettiin vetää toinen sukellus Malan laiturilla. Olin vähän epäilevä, koska ajattelin, että se ei olisi kummoinen. Olisi pitänyt muistaa, että laiturit ovat usein hyviä kohteita, kuten Navy Pier Australiassa. Ja sitten toisaalta tällaiset kuuluisat kohteet, kuten katedraali, eivät ole välttämättä niin kiinnostavia biosukellluksina.

Matkalla delfiinit tulivat hetkeksi saattamaan laivaa. Älyttömän nopeita otuksia. Nähtiin myös kaukaa monta valasta, jopa yksi, joka hyppäsi vedestä, mutta tosi tosi kaukana. Se näytti noin muikun kokoiselta.


Toinen sukellus oli aivan uskomattoman hieno. Senkään alku ei näyttänyt lupaavalta, mutta noin 20 minuutin jälkeen alkoi tulla vastaan vaikka mitä. Pari mureenaa tappeli pesäkolosta, joka ilmeisesti on laiturin paras. Merietanat olivat munimispuuhissa. Parasta kaikesta olivat kuitenkin kolme valkopilkkahaita ja kolme merikilpikonnaa. Kilpikonnat tulivat ihan lähelle ihmettelemään, jos niitä ei lähestynyt itse. Kuulemma kilppari on harmistunut tai vihainen, jos se näyttää pyyhkivän evillään naamaansa. Hyväntuulinen kilppari on ryhdikäs ja sen evät osoittavat alaspäin.

Kahden maissa palattiin satamaan, ja nappasin lähipitseriasta pikkupitsan mukaan ja otin päikkärit. Lihakset ovat aika väsyneet peräkkäisten snorklaus- ja sukellusretkien jälkeen. Tänä iltan


No comments:

Post a Comment